OVER ONS

Interkerkelijk koor SALEM
Het koor is opgericht op 12 maart 1987 en staat sinds november 1989 o.l.v. dirigent Dirk Zwart.Ons koor telt momenteel 32 leden.De sfeer op ons koor is bijzonder goed. We zijn een gastvrij koor, waardoor gastleden, die regelmatig met ons meezingen, zich al snel “thuis”voelen bij ons. De leden komen uit Ridderkerk en omstreken en komen uit diverse kerkgenootschappen. Er zijn ook leden die niet verbonden zijn met een kerk, maar d.m.v. ons koor toch hun geloof uitdragen en zelf hun persoonlijk geloofsleven vorm geven. 

Muziekstijl
De muziek die Salem gebruikt is geheel van deze tijd, liturgische kerkmuziek met een licht klassieke toon.
De meeste tekstdichters en componisten zijn nog springlevend. De tekstdichters zijn Huub Oosterhuis, Sytze de Vries, Ria Borkent, A.F Troost en Martin de Geus. Deze laatste tekstdichter is tevens lid van ons koor. De componisten waar Salem gebruik van maakt zijn, Antoine Oomen, Tom Löwental, Daniel Rouwkema en natuurlijk, het meeste, van  Dirk Zwart, onze eigen dirigent.

Optreden
Wij willen als koor onderdeel zijn van de liturgie en niet “optreden” in een eredienst. Wij hebben dan ook diverse openingsgezangen, gebeden en zegenbedes in ons repertoire zitten.

Sinds 2012 zijn wij in het bezit van het Ridderkerks ordinarium “Bron van leven”. Een ordinarium bestaat uit liederen die je kan gebruiken tijdens de vaste onderdelen van de liturgie. Dus Kyrië, Gloria, de tien woorden, voorbeden, zegenbeden, enz. Dit ordinarium staat op onze laatst uitgekomen cd “Bron van leven” die we uitgebracht hebben ter gelegenheid van ons 25 jarig koorjubileum in 2012. Deze cd bestaat geheel uit liederen waarvan de teksten zijn geschreven door Dominee Martin de Geus en de muziek is gecomponeerd door componist Dirk Zwart.

                   

In 2008 hebben beide heren ook al de cd “U bent het licht waarin ik leef” gemaakt. Op beide cd’s zingt ons koor Salem de liederen, waar we natuurlijke reuze trots op zijn. Het zijn prachtige cd’s en ze zijn ook nog steeds te koop. 

Ons koor heeft inmiddels 5 oratoria in ons repertoire zitten. Een oratorium klinkt klassiek. Tenslotte is het oratorium ontstaan in de zeventiende eeuw. Maar als je in  het woordenboek gaat zoeken naar de uitleg van het woord oratorium, krijg je diverse benamingen. Ik denk dat de benamingeen “Bijbels muzikaal drama”het beste past bij ons gebruik van het woord oratorium. Bijbellezingen die met liederen, muziek en beelden worden afgewisseld, maakt “onze”oratoria tot een boeiend geheel voor de luisteraar. 

Omdat een oratorium uitvoeren, best veel geld is voor een kerk in deze tijd. Hebben we een oplossing bedacht. Het is namelijk zonde om al die mooi geschreven teksten en muziek op de plank te laten liggen. Ons koor heeft de volgende oratoria:Het Ezechiël oratorium “Mensenkind”, Het Paas oratorium “Het lam dat ons doe leven “, Het Jona oratorium “Duif of Havik”, Het Daniël oratorium “Ballingen aan het hof”, Het Petrus oratorium “Voorman aan de leiband” en Het Abraham oratorium “Hemelluisteraar”.

Van het Petrusoratorium hebben we inmiddels een liturgie gemaakt die geschikt is voor een eredienst, met  het thema Petrus. Indien u dit wenst, kunt u deze liturgie opvragen bij onze voorzitter Joke Bok. Het grote voordeel van deze liturgie is, dat we het tegen de “normale”uitvoeringsprijs bij u dan kunnen uitvoeren.

Indien u dit wilt, kunnen  wij ook een liturgie maken voor de oratoria van Ezechiël, Daniël, Abraham en Jona. Onze dominee/tekstdichter Martin de Geus is daar heel bedreven in.

Contact.
Wilt u ons uitnodigen voor een medewerking van uw eredienst, of voor het uitvoeren van 1 van onze oratoria in uw kerk,of wilt u lid of donateur worden van ons koor, dan kunt u contact opnemen met de voorzitter van het koor, Joke Bok, Na 18.00 uur mobiel;0618750548
of e-mail; jokebok@planet.nl

Ook kunt u de bovenstaande cd’s bij haar bestellen.